Manage PermissionsManage Permissions

Hubungan NBD - Thailand terus kukuh dan majuBerita dan Foto: Hernie Suliana Haji Othman
 

JERUDONG, Rabu, 5 Disember. - Hubungan akrab Negara Brunei Darussalam dan Kerajaan Thailand jelas ketara dengan pertukaran lawatan keluarga diraja kedua-dua buah negara dengan yang terakhir ialah keberangkatan Her Royal Highness (HRH) Princess Maha Chakri Sirindhorn, the Princess Royal of Thailand ke negara ini pada bulan November yang lalu.

 

Perkara tersebut dinyatakan oleh Kuasausaha Sementara, Kedutaan Diraja Thai di Negara Brunei Darussalam (NBD), Tuan Rooge Thammongkol pada Majlis Resepsi sempena Sambutan Hari Kebangsaan Thailand yang berlangsung di Indera Samudra Grand Hall, Empire Hotel and Country Club, di sini.

 

Menurutnya lagi, NBD dan Thailand mempunyai persamaan terutama dalam menghormati Raja, dan pada tahun 2019 merupakan Ulang Tahun Ke-35 Penubuhan Perhubungan Diplomatik kedua-dua buah negara.

 

Bagi warga Thailand, jelasnya, tarikh 5 Disember merupakan tarikh yang sangat istimewa untuk memperingati tiga peristiwa penting iaitu Ulang Tahun Mendiang Kebawah Duli Yang Maha Mulia Raja Bhumibol Adulyadej, Hari Kebangsaan Kerajaan Thailand dan Thailand Father's Day.

 

Beliau juga menyentuh mengenai hubungan dua hala NBD dan Thailand yang terus maju dan kukuh dengan kerjasama dalam banyak bidang untuk kepentingan bersama seperti pertanian, pendidikan, makanan halal, budaya dan pelancongan.

 

Hadir mewakili Kerajaan Kebawah Duli Yang Maha Mulia selaku tetamu kehormat ialah Menteri Kebudayaan, Belia dan Sukan, Yang Berhormat Mejar Jeneral (B) Dato Paduka Seri  Haji Aminuddin Ihsan bin Pehin Orang Kaya Saiful Mulok Dato Seri Paduka Haji Abidin dan datin.

 

Menteri Kebudayaan, Belia dan Sukan dan isteri seterusnya dijemput untuk bersama memotong kek sempena Hari Kebangsaan Thailand disertai oleh Ketua-Ketua Perwakilan ASEAN yang lain.

 

Majlis juga diserikan dengan beberapa persembahan pentas daripada warganegara Thai yang menetap di negara ini serta mini galeri pameran foto yang memaparkan hubungan erat keluarga diraja Brunei dan Thailand.Close