Manage PermissionsManage Permissions

AS sekat beberapa barangan import dari wilayah Uyghur China

15/09/2020


WASHINGTON, 15 Sept. - Amerika Syarikat (AS) pada Isnin mengenakan sekatan import ke atas beberapa barangan tertentu dari wilayah Xinjiang, China, lapor Agensi Anadolu.

 

Sekatan itu dikenakan kerana AS mendakwa barangan itu dihasilkan menggunakan buruh paksa di kem pendidikan semula Uyghur, Beijing. Barang-barang itu termasuk kapas, alat ganti komputer, pakaian dan produk penjagaan rambut, menurut Kastam dan Perlindungan Sempadan (CBP) AS. "Tindakan itu menggambarkan DHS menentang aktiviti buruh paksa yang tidak sah dan tidak berperikemanusiaan," kata Pemangku Timbalan Setiausaha Jabatan Keselamatan Dalam Negeri (DHS) Ken Cuccinelli dalam satu kenyataan.

 

Mulai sekarang, CBP akan merampas mana-mana barang berkenaan jika didapati berada di pasaran AS. Setiausaha Negara Mike Pompeo berkata sekatan itu "menunjukkan dunia membantah pelanggaran hak asasi manusia" China "terhadap kaum Uighur dan minoriti Muslim lain di Xinjiang.

 

Pada Julai, AS menyenaraihitamkan pegawai kerajaan China serta sebuah organisasi separa tentera kerana didakwa mempunyai kaitan dengan kekerasan terhadap kumpulan Turki Muslim di Beijing. Wilayah Xinjiang didiami kira-kira 10 juta etnik Uyghur.

 

Kumpulan itu mewakili sekitar 45 peratus populasi Xinjiang, sejak sekian lama menuduh pihak berkuasa China melakukan diskriminasi budaya, agama dan ekonomi. China dilaporkan sewenang-wenang menahan kebanyakan etnik Uyghur di kem pendidikan semula, tetapi Beijing menafikan tuduhan itu dengan menyatakan kem berkenaan menawarkan pendidikan dan latihan sukarela untuk memerangi ekstremisme. - ©BERNAMA
Attachments