A+ A A-

ARDEX lebih cepat dan bersatu

1 2 2017 PelitaBrunei PB 2 JANUARI 2017 Pelita2 HALUAN

Bismillahir Rahmannir Rahim
Assalamualaikum Warahmatullahi Wabarakatuh

 

PERTAMA sekali, izinkan saya melanjutkan dengan mengalu-alukan kepada awda semua ke Negara Brunei Darussalam. Ia juga merupakan peluang bagi saya untuk berada di sini hari ini untuk menyertai delegasi dan peserta lain untuk Eksesais Simulasi Respons Kecemasan Bencana ASEAN (ARDEX) Ke-16 di Bandar Seri Begawan. Ia sesungguhnya merupakan satu penghormatan untuk Negara Brunei Darussalam menjadi tuan rumah ARDEX Ke-6 tahun ini sejak ia ditubuhkan pada tahun 2005.

Izinkan saya juga untuk mengambil peluang mengucapkan tahniah kepada Viet Nam atas kejayaan menjadi tuan rumah ARDEX Ke-5 yang berlangsung tiga tahun lepas pada tahun 2013.

Asia merupakan rantau yang paling terkena bencana di dunia. Pada tahun 2004, tsunami dahsyat melanda beberapa negara Lautan Hindi di rantau ini. Pada tahun 2008, kemusnahan yang besar disebabkan oleh Taufan Nargis di Myanmar. Pada tahun yang sama juga, gempa bumi Sichuan di China telah mengambil 69,000 nyawa. Pada tahun 2011, banjir di Thailand menyebabkan lebih AS $ 45 bilion ganti rugi; gempa bumi di Jepun dan New Zealand mengambil lebih daripada 10,000 nyawa, manakala Taufan Besar Haiyan di Filipina mencatatkan lebih daripada 6,000 kematian pada 2013. Bulan lepas dalam bulan Oktober, Taufan Besar Haima dengan kekuatan yang merosakkan sama seperti Taufan Haiyan, melanda Filipina dan yang terbaru, New Zealand dilanda gempa bumi 7.8.

Sementara itu, rantau ASEAN mencatatkan sebanyak 30 peratus jumlah kematian global daripada bencana. Pada permulaan musibah ini, ASEAN sentiasa komited dalam usaha untuk memastikan respons yang cepat dan pengerahan sumber dengan segera bagi membolehkan bantuan sampai kepada para penduduk yang terjejas.

Salah satu pencapaian yang signifikan ialah strategi 'Satu ASEAN SatuRespon'. Tahun ini, semasa Persidangan ASEAN Ke-28 di Laos, Pemimpin-pemimpin kita menerima pakai strategi ini bagi mengukuhkan keazaman kita untuk mencapai respon yang lebih cepat dan bersatu ke arah bencana. Ini menunjukkan komitmen berterusan rakyat kita dalam memelihara komuniti ASEAN.

Pengendalian ARDEX 2016 itu sangat bertepatan sebagai susulan dan menggerakkan tindakan 'Satu ASEAN Satu Respon'. Latihan ini akan meneroka penyelarasan tindak balas serantau bagi negara berikutan impak kejadian taufan yang besar.

ARDEX kali ini berbeza dari latihan-latihan sebelumnya. Tanpa perancangan latihan padang, fokusnya adalah bagi memeriksa Prosedur Operasi Standard ASEAN bagi Pengaturan Siap Siaga Serantau dan Penyelarasan Bantuan Bencana Bersama dan Operasi Tindak Balas Kecemasan atau ASEAN-SASOP. Ringkasnya, ia akan dijalankan dalam suasana Atas Meja dan latihan penyelarasan maya.

Saya juga difahamkan bahawa persekitaran maya itu akan mempunyai banyak lagi unsur-unsur kompleks untuk diuji terutamanya dalam menyelaraskan pasukan penyelamat dari pelbagai negara bukan sahaja dari ASEAN malah seluruh dunia. Dalam beberapa hari akan datang, kami menjangkakan untuk menguji penyelarasan Hal Ehwal Kemanusiaan (UNOCHA).

Malah, ARDEX tahun ini menjadi yang pertama daripada banyak latihan akan datang dengan ujian elemen strategik dalam ASEAN-SASOP bagi menghantar dan menerima bantuan bencana antarabangsa. Latihan atas meja juga diharap bagi menguji peranan Setiausaha Agung ASEAN sebagai Penyelaras Bantuan Kemanusiaan ASEAN serta penyelarasan antara badan-badan sektoral ASEAN.

Saya juga gembira melihat penyertaan sahabat dan rakan-rakan ASEAN kita dalam latihan ini. Dengan penerimaan Rancangan Bantuan Bencana Bersama-ASEAN (AJDRP) semasa Mesyuarat Menteri-Menteri ASEAN mengenai Pengurusan Bencana di Manado dalam bulan Oktober, skop kerjasama dengan sektor-sektor lain dalam ASEAN, seterusnya meluaskan yang meliputi antara lain, politik, kesihatan, sosial, pertahanan dan sektor swasta.

Akhirnya, ARDEX ini memberi peluang kepada semua pihak yang berkepentingan untuk belajar setiap ahli ASEAN menyatakan sistem pengurusan bencana serta keupayaan tindak balas bencana negara tuan rumah melalui sesi akademik dan sesi perkongsian berjadual dalam tempoh dua hari akan datang.

Negara Brunei Darusslam merupakan salah satu yang kurang menjadi tumpuan oleh serangan cepat, impak besar bencana alam negara, boleh mendapat manfaat ketara dari AREDEX ini. Pemegang kepentingan negara kita boleh menguji SOP masing-masing dan antara operasi mereka dengan SOP serantau dan antarabangsa.

Saya juga ingin mengambil kesempatan ini untuk merakamkan penghargaan kepada Pasukan Latihan Perancangan dari negaranegara anggota ASEAN, dan pasukan yang berdedikasi dari Pusat AHA menyelaras ARDEX ini dengan Pusat Pengurusan Bencana Kebangsaan kita sejak tahun lepas. Saya yakin dengan sumbangan lebih daripada 150 peserta antarabangsa dan tempatan dalam ARDEX akan memberikan wawasan yang berharga dalam menyemak dan mengemaskini SOP ASEAN, rangka kerja, garis panduan dan mekanisme lain.

Saya ingin semua latihan awda berjaya dan membuahkan hasil. Saya berharap untuk mendengar penghantaran konkrit dari ARDEX ini. Terima Kasih.

Ramalan Cuaca

Untuk maklumat lanjut Ramalan Cuaca bagi Negara Brunei Darussalam sila layari www.met.gov.bn

Login or Register

LOG IN

Register

User Registration
or Cancel